Alt om mobilt bredbånd

Med optimale forhold kan mobilt bredbånd gir deg langt raskere internetthastighet enn det «vanlige» bredbåndet.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. april 2020

Mobilt bredbånd benytter det samme nettverket som mobiltelefonene befinner seg på. En viktig forskjell mellom fast bredbånd og mobilt bredbånd er at mens fast bredbånd oftest har begrensing på fart avhengig av hvilket prisnivå du befinner deg på, har mobilt bredbånd en begrensning på hvor mye data du kan bruke i løpet av en måned. Mange faktorer kan påvirke hastigheten.

En årsak til denne forskjellen er at det er vanskeligere for mobiloperatøren å «love» en bestemt hastighet over nettet, ettersom det er en rekke faktorer som er med på å avgjøre hvilken hastighet du får over det mobile bredbåndet. Avstand til den nærmeste senderen, tykkelsen på veggene der du befinner deg, vær- og vindforhold og kvaliteten på mottakeren av mobilsignalene, er alle faktorer som påvirker hastigheten.

Les også: Internett med høy hastighet

Bruk 4G-ruter

De aller fleste som ønsker å bruke mobilt bredbånd til mer enn bare surfing på mobilen, vil ha behov for en 4G-ruter. Grunnen til det er at det er stor variasjon i kvaliteten på antennene i nye smarttelefoner, og du vil ikke være garantert å få så mye ut av abonnementet ditt. Med en 4G-ruter er uansett mobilt bredbånd et fullgodt alternativ til fast bredbånd, og mange har de siste årene for eksempel begynt å bruke mobilt bredbånd i fritidsboliger og hytter.

Les også: Slik får du bredbånd på hytta

Når du skal plassere 4G-ruteren gjelder de samme prinsippene som når man skal plassere en WiFi-ruter i boligen – men med ett viktig unntak: Du bør plassere 4G-ruteren så nærme et vindu som mulig. Bor du i en bygård bør du helst plassere ruteren ved et vindu som vender ut mot gaten i stedet for ut mot bakgård eller lignende. Da sikrer du best mulig signaler inn til 4G-ruteren, noe som vil gi best mulig hastighet på nettet.

Mobilt bredbånd har begrensninger

Inntil 5G-nettet rulles ut er det visse begrensninger på mobilt bredbånd. Dekning er kanskje den mest åpenbare begrensningen, spesielt dersom du ønsker å bruke det utenfor de store byene. Alt er imidlertid ikke fryd og gammen i de store byene heller, her kan farten bli begrenset dersom det er veldig mange som bruker 4G-nettet samtidig.

Les også: Alt om 5G-nettet i Norge

Det ventes at disse problemene vil være en saga blott når det nye 5G-nettet rulles ut fra 2021. Kapasiteten på dette nettet vil være langt større enn det vi er vant til på dagens 4G-nett.

Mobilt bredbånd på hytta?

Dersom du vurderer mobilt bredbånd på hytta er det imidlertid noen ting du bør tenke over. Først og fremst må du få avklart om det faktisk er 4G-dekning i området hvor hytta di ligger. Hvis det ikke gjør det, vil du nok slite med å få sett på Netflix, med mindre du laster ned innholdet på forhånd. En annen ting du må tenke gjennom, er hvor mye data du skal betale for. Dette henger naturligvis tett sammen med bruken din – det som trekker desidert mest data er videoinnhold. Tommelfingerregelen er at én time med strømming av video i standard oppløsning krever omtrent 1 GB. Er du fisefin og ønsker å se videoen i HD, ryker fort én gigabyte på en snau halvtime.

Les også: Denne hastigheten trenger du for å streame helt uten bufring

Hva med trådløst hjemmebredbånd?

Den siste tiden har det kommet et nytt produkt som tar det beste fra fast bredbånd og mobilt bredbånd, nemlig trådløst hjemmebredbånd. Frem til 5G-nettet lanseres i storskala i Norge er det begrenset hvor mange som kan benytte seg av dette tilbudet, men dersom du bor i et område uten fiberdekning og hvor ADSL snart er i ferd med å fases ut kan dette være et fornuftig alternativ.

Les også: Slik fungerer trådløst hjemmebredbånd

Kilder

Smartepenger.no / Dinside.no